Samen inbraken voorkomen

Eerder stuurde wij u een uitnodiging voor een voorlichtingsavond over inbraakpreventie, die het wijkteam Santpoort op 10 juli in het Brederode Huys organiseerde. Dit wijkteam bestaat uit vertegenwoordigers van de gemeente, de Stichting Welzijn Velsen, de woningbedrijven Velsen, Kennemerhave en Brederode, en het wijkplatform Santpoort-Noord. Op veler verzoek informeren wij u kort over wat er op die druk bezochte en door velen zeer gewaardeerde avond gezegd is.

 

Hoe vaak wordt er ingebroken in Santpoort-Zuid?

Agent Jules Jansen van de politie Velsen begon met het geven van zorgwekkende cijfers. Terwijl het aantal woninginbraken in het IJmond gebied daalt, stijgt dit aantal in Santpoort-Zuid. In de eerste vijf maanden van dit jaar zijn er al 19 woninginbraken geweest, bijna evenveel als de 22 die er in 2012 plaatsvonden. Als het in dit tempo doorgaat, zal het aantal woninginbraken in Santpoort-Zuid dit jaar ruim verdubbelen.

 

Wat doet de politie om inbraken te voorkomen?

Jules Jansen benadrukt dat veiligheid een gedeelde verantwoordelijkheid is van de politie en de inwoners. Iedereen kan bijdragen aan veiligheid. Veel kan worden gedaan om inbraken te voorkomen. Wijkagent Edwin Verweij houdt bijvoorbeeld regelmatig een zgn. voetstappenactie. Hij zoekt (en vindt) inbraakgevoelige situaties, bijvoorbeeld een open raam, en gooit dan een papieren voetstap naar binnen. De boodschap aan de bewoners is duidelijk, hier had een inbreker kunnen lopen. Voor senioren is er voorlichting om de babbeltruc te herkennen. Een glaasje water vragen aan de deur lijkt onschuldig, maar terwijl u het water haalt is een handlanger al binnen op zoek naar waardevolle spullen.

De zogenaamde repressieve inzet van de politie Velsen bestaat onder meer uit het regelmatig bezoeken van bekende lokale inbrekers. Daarnaast lopen er dezer dagen twee agenten in burger door Santpoort-Zuid, op zoek naar verdachte situaties. Ook reageert de politie snel als u hen belt.

 

Wat te doen bij een (mogelijke) inbraak?

De politie kan het niet alleen. Meld daarom als u wat ziet. In Nederland wordt slechts 1 op de 9 misdrijven gemeld. Ja, u mag 112 bellen, ook bij het zien van een verdachte situatie (en dus niet alleen bij een levensbedreigende situatie, zoals vaak wordt gedacht). De politie komt dan onmiddellijk.

Als een verdachte situatie al enige tijd voorbij is, bel dan de politie op 0900 8844 (ook politie, maar geen spoed). Geef zo veel mogelijk informatie, dus de exacte plaats, de aard van het incident, het aantal, het signalement, kleding, voertuig, rijrichting. Probeer de personen zo lang mogelijk in het zich te houden, maar denk aan uw eigen veiligheid, en blijf op afstand van de daders, u weet niet of zij bijvoorbeeld wapens bij zich hebben.

Wat gebeurt er na een inbraak?

Na een inbraak doet de politie forensisch onderzoek. Gevonden sporen, bijvoorbeeld vingerafdrukken of DNA, worden vergeleken met sporen in een landelijke database, en ook in die database opgeslagen. Daarna wordt een buurtonderzoek gedaan; meestal de volgende dag rond het tijdstip van de inbraak worden buren gevraagd of ze iets bijzonders hebben gezien. Ook wordt slachtofferhulp in kennis gesteld om zonodig de bewoners bij te staan.

 

Wie breken er in?

De zgn. gelegenheidsinbreker is een man, zo tussen de 15 en 30 jaar, vaak een junk, en lokaal goed bekend. De gelegenheidsinbrekers zijn naar schatting verantwoordelijk voor 80 procent van alle inbraken. De gelegenheidsinbreker ziet door het raam bijvoorbeeld een laptop op een tafel staan, weegt zijn kansen en breekt in. Goede verlichting en geen waardevolle spullen in het zicht zijn goede voorzorgsmaatregelen tegen dit type inbrekers.

De professionele inbreker is ook man, heeft een auto, en heeft geavanceerd gereedschap. De herkomst is vaak Midden en Oost Europa en hij werkt vaak in groepsverband. Dit type inbreker gaat voor de grote buit. Tip van de politie: Zorg dat er weinig te halen valt, dus geen sommen geld in huis.
Hoe werkt een inbreker?

In dit filmpje http://www.youtube.com/watch?v=Ugnc8_HfH_8 is te zien hoe een inbreker te werk gaat, bijvoorbeeld door gaatjes te boren, door open deuren of open ramen binnen te sluipen, ‘flipperen’  met een bankpas of stukje plastic, of de

Bulgaarse methode, dat wil zeggen het cilinderslot afbreken. Of het inslaan van een raam. In Santpoort-Zuid ziet de politie het meest het openbreken van een deur of raam, meestal aan de achterzijde.

 

Wat kunt u doen om inbraken zo veel mogelijk te voorkomen?

Goed hang-  en sluitwerk is van groot belang, en te herkennen aan de codes SKG en letter R. Laat u informeren door een vakman. Nog een tip: Bij een politie keurmerk Veilig Wonen krijgt u korting op uw inboedelverzekering.

Er zijn meer initiatieven. Een app waarmee bewoners elkaar informeren (zonder er een heksenjacht van te maken), en initiatieven om de sociale veiligheid te vergroten; zie bijvoorbeeld Www.Verbeterdebuurt.nl.

 

Een voormalig inbreker aan het woord

Na de pauze sprak ex-inbreker Willem de bewoners toe. Willem heeft een bewogen geschiedenis, hij stond als 12-jarig jongetje uit de Utrechtse Sterrewijk voor het eerst op de uitkijk en daarna ging het van kwaad tot erger, inbraken in huizen, ramkraken etc. Willem is nu tien jaar ‘justitievrij’ en levert een bijdrage door bewoners te wijzen op het gemak waarmee Willem jaren als inbreker zijn gang kon gaan.

 

Het inbreken werd Willem makkelijk gemaakt, open ramen, stapels bakstenen om op te klimmen, glas in lood, simpele sloten. Bewegingssensoren hadden nauwelijks nut behalve als ze bleven knipperen. Het uitgebreid via de sociale media aankondigen dat je op vakantie bent leek Willem ook geen veilig idee. Willem riep op elkaar meer in de gaten te houden. Beveilig je huis, maar maak er geen fort van.

 

Waar kunt u terecht voor verdere informatie?

De politie heeft een aantal handige folders uitgebracht (zie onderaan dit bericht om deze te lezen). Ook voegen wij de presentatie van agent Jules Jansen bij. Voor al uw vragen over woninginbraken kunt u bij hem terecht op e-mail adres jules.jansen@kennemerland.politie.nl .

 

ABC voor veilig wonen

Politie Keurmerk woon veiliger

Voorkom een inbraak in uw woning

Inbraakpreventie agent Jules Jansen

 

Meest recente berichten
deelplan2 weidegebied deelplan3 dekamarkt-tekening2